ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αξιολογώντας την εκκωφαντική σιωπή γύρω από τoν μετασχηματισμό των Εταιρειών του Ομίλου ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.
Στον ΑΔΜΗΕ απάλλαξαν στελέχη από τα καθήκοντά τους –χώρια ο τρόπος που το έκαναν- και μετά, σαν έτοιμοι από καιρό, εν μέσω «λοκ ντάουν» και τηλεργασίας έβαλαν μπροστά το νέο σύστημα αξιολόγησης: ποσοτικοποιημένοι δείκτες για τους «πάνω» και καινούργια «ποιοτικά κριτήρια» συμπεριφορών για τους «κάτω». Ευτυχώς, η αξιολόγηση του προσωπικού αποσυνδέεται από τη μισθολογική εξέλιξή του. Για να ανατραπεί η αποσύνδεση αυτή, θα απαιτηθεί είτε η σύμφωνη γνώμη της ΓΕΝΟΠ για αλλαγή ΣΣΕ, είτε η θέσπιση Νόμου που καταργεί ΣΣΕ ή τα προβλεπόμενα σε αυτήν. Η αξιολόγηση στον ΑΔΜΗΕ, προς το παρόν, συνδέεται κυρίως με την κατανομή μπόνους στο προσωπικό, έστω ως «φερετζές» ήδη ειλημμένων αποφάσεων. Ενδεχομένως αύριο να αξιοποιηθεί και με άλλους τρόπους προσφέροντας άλλοθι αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας στην άσκηση του «διευθυντικού δικαιώματος» και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Πολύ περισσότερο που επιβάλλει η αυτοαξιολόγηση να προηγείται της αξιολόγησης, ενώ φυσικά αποφεύγει κάθε θέμα αξιολόγησης των «πάνω» από τους «κάτω». Στο κάτω-κάτω το δόγμα «πας ανώτερος …σοφότερος» είναι βαθιά ριζωμένο στις Διοικήσεις!
Στη ΔΕΗ αντίστοιχα, το νέο σύστημα αξιολόγησης βαδίζει ήδη στο τρίτο έτος του. Δεν καινοτομεί, αλλά επιμένει στη σύνδεση της αξιολόγησης με την μισθολογική προαγωγή. Τα νέα «κριτήρια» φυσικά, ουδόλως μετέβαλαν την πεπατημένη των αξιολογητών. Ίσως γι’ αυτό και δε φαίνεται να βιάζονται στην τήρηση των όποιων προθεσμιών στην εφαρμογή του. Ποιος χρειάζεται σύστημα αξιολόγησης όταν προχωράει σε αναδιοργάνωση, όταν ξεφυτρώνουν νέες Γενικές Διευθύνσεις, νέα ΒΟΚ κατά το δοκούν, όταν ολοένα προκύπτουν νέοι Κλάδοι, Τομείς κ.λπ. προς στελέχωση; Ποιος χρειάζεται σύστημα αξιολόγησης, όταν καλύπτει νεόκοπες θέσεις διοικητικής ευθύνης με «στελέχη της αγοράς», με φωτογραφικές προκηρύξεις «ημετέρων»; Όταν φορές, τα αγοραία αυτά στελέχη διαθέτουν λιγότερα τυπικά προσόντα από τα ελάχιστα απαιτούμενα για την απλή πρόσληψη όποιου πτυχιούχου μέσω ΑΣΕΠ!!!
Στο ΔΕΔΔΗΕ, το σύστημα αξιολόγησης δεν άλλαξε. Παρατηρείται όμως το ανάλογο ξεχείλωμα με νέες Γεν. Διευθύνσεις και νέα ΒΟΚ. Ανάλογες και οι μεθοδεύσεις της Διοίκησης.
Στον Όμιλο επιχειρείται ξήλωμα παλαιότερων στελεχών και αντικατάστασή τους από νέα! Δεν φαίνεται να προηγούνται στις αναθέσεις τα δοκιμασμένα στελέχη των Εταιρειών του Ομίλου. Γενικά προτιμώνται οι φέροντες τον φρέσκο κοπανιστό αέρα της αγοράς, ίσως ελέω «αριστείας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας»! Τι έγινε κι αν τα πτυχία και οι τίτλοι σπουδών τους δεν προβλέπεται να είναι αρμοδίως αναγνωρισμένα από το κράτος!
Κι ενώ η κοινωνία στενάζει από την κρίση και τις συνέπειες του λοκ νταουν και της πανδημίας, ενώ το πλαφόν στους μισθούς καλά κρατεί και οι «προσωρινές» μνημονιακές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις φαίνεται να μονιμοποιούνται, το ειδικό τιμολόγιο προσωπικού ουσιαστικά καταργήθηκε, ενώ περιορίζονται οι σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας και συνάδελφοι εξωθούνται στη σύνταξη… κι ενώ αρνούνται να εντάξουν στον ΚΚΠ τους εργαζόμενους της ΔΕΗ Ανανεώσιμες… Την ίδια στιγμή, μοιράζονται παχυλές αμοιβές, εκτός πλαφόν, σε πληθώρα νέων ΓΔ και ΒΟΚαρχών!
Τα νέα αυτά στελέχη, θα πληρώνονται εκτός ΣΣΕ, με συμβόλαια τριετίας. Αυτό το εκτός ΣΣΕ, εκτός ΚΚΠ, δε σημαίνει μόνο εξαίρεση από το πλαφόν, αλλά και εξαίρεση από τις μισθολογικές και εργασιακές επιδιώξεις των υφισταμένων τους, των αξιολογούμενων! Σημαίνει ότι μετατρέπονται σε σώμα με σαφώς διαφοροποιημένα συμφέροντα και επιδιώξεις από το υπόλοιπο προσωπικό. Εάν και όποτε το αποφασίσει η εργοδοσία, τότε η διαφοροποίηση αυτή δύναται να εξελιχτεί σε ανοιχτή σύγκρουση συμφερόντων!
Η παλιά επάρατος ενιαία ΔΕΗ, με έξι μόνο Γενικές Διευθύνσεις, όντας κρατικό μονοπώλιο κι έχοντας πάνω από 30.000 μόνιμο προσωπικό, είχε επάρκεια στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας με εγχώρια παραγόμενο ρεύμα και δη με εγχώριο καύσιμο! Είχε ακόμα και το φθηνότερο τιμολόγιο στην ΕΕ!
Σήμερα έχει το ακριβότερο! Με τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας να καλύπτονται από εισαγωγές και την ενεργειακή της επάρκεια να επαφίεται στη καλή θέληση των αγορών. Με τον ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους και έπεται συνέχεια. Με τη ΔΕΗ να φτάνει αισίως τις ένδεκα (!) Γενικές Διευθύνσεις και με τα Ορυχεία και τις λιγνιτικές μονάδες να μετράνε μέρες. Με το ΔΕΔΔΗΕ, με μόλις πέντε (!) Γενικές Διευθύνσεις, να ετοιμάζεται να προικίσει τον επίδοξο στρατηγικό του «επενδυτή» με τα Δίκτυα της χώρας… Όσο για τους εργαζόμενους στις Εταιρείες που διαδέχτηκαν την πάλαι ποτέ ενιαία ΔΕΗ οι μόνιμοι να λιγοστεύουν, ενώ οι υπόλοιποι: άλλοι με μπλοκάκι, άλλοι στους εργολάβους, άλλοι νοικιαζόμενοι, χάος…
Τα ΜΜΕ και στελέχη της αγοράς αξιολογούν θετικά τόσο την πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και του Ομίλου!
Όταν προχώρησε η μετοχοποίηση της ΔΕΗ οι αγορές την τιμωρούσαν υποβαθμίζοντας τη μετοχή της. Έκτοτε την «αξιολογούν» καταλλήλως, πιέζοντας για να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, να χτυπηθούν μισθοί και δικαιώματα… Ενεργειακή επάρκεια, εγχώριοι πόροι και προστιθέμενη αξία στην κάλυψη των αναγκών, χαμηλά τιμολόγια… τίποτα από αυτά δεν μέτραγε στην αξιολόγηση των αγορών. Η προσοχή τους στρέφονταν στα κερδοσκοπικά παιχνίδια με παλιά και νέα χρηματιστηριακά προϊόντα.
Με απελευθερωμένη την αγορά ενέργειας, αναλόγως «αξιολογούν» και σήμερα τον Όμιλο και τoν μετασχηματισμό του… κατά τα συμφέροντά τους!
Το ερώτημα είναι: εμείς, οι εργαζόμενοι θα περιμένουμε; Θα μένουμε αδρανείς θεατές;
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ