Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ - Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας

 




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το «κάνε το όπως η ΔΕΗ» στη διαχείριση κρίσεων

Δεν φτάνει που τα κάνανε ρόδι με τη μισθοδοσία, έχει και συνέχεια το πράγμα:

Λίγες ώρες μετά το μήνυμα ηλεκτρονικού. ταχυδρομείου που «ενημέρωνε» και καλά, τους ήδη ανάστατους συναδέλφους στη ΔΕΗ ΑΕ για το ότι «λόγω της μετάβασης στο νέο σύστημα μισθοδοσίας έχουν παρατηρηθεί διαφορές στη Μισθοδοσία Ιουνίου 2024 και το Επίδομα Αδείας 2024» και τους «καθησύχαζε» πως «Το εξετάζουμε και θα επανέλθουμε με νεότερη ενημέρωση», λίγο μετά τις 16:30 εστάλη το ακόλουθο:

«Σε συνέχεια των ερωτημάτων που έχουν προκύψει αναφορικά με τις μισθολογικές περιόδους Ιουνίου και Επιδόματος Αδείας 2024, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι διαφορές οφείλονται στον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού & παρακράτησης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Με το νέο σύστημα μισθοδοσίας, η παρακράτηση του ΦΜΥ γίνεται με την καταβολή του μισθού (συμπεριλαμβανομένων των δώρων και επιδομάτων), όπως προβλέπεται από την φορολογική νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό, o ΦΜΥ παρακρατείται τμηματικά κάθε μήνα κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην προκύπτει επιπλέον υποχρέωση πληρωμής φόρου στο τέλος του έτους μέσω της φορολογικής σας δήλωσης, όπως συνέβαινε ως τώρα.

Επιπλέον, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε, ότι δεν προκύπτει καμία διαφορά ή μεταβολή στον μισθό σας, με βάση τα προβλεπόμενα, λόγω της μετάβασης στο νέο σύστημα.

Τέλος, για οποιαδήποτε περαιτέρω ερώτηση ή απορία, παρακαλούμε να απευθυνθείτε στους συναδέλφους της Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων στα τηλέφωνα 210--- / 210--- / 210--- οι οποίοι είναι στη διάθεσή σας να σας εξυπηρετήσουν.

Στη διάθεσή σας,

Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων»

Από τα παραπάνω συνάγονται ορισμένες διαπιστώσεις:

·         Δεν θεωρήθηκε αναγκαίο το νέο Πληροφοριακό σύστημα μισθοδοσίας της PWC να «τρέξει» παράλληλα με το παλιό για να «κτυπήσουν» οι όποιες διαφορές και να παρθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα! Αποτέλεσμα: απόλυτος αιφνιδιασμός.

·         Δεν ήταν έτοιμη η νέα πλατφόρμα μισθοδοσίας, ούτε και νέα usernames & passwords. Επομένως οι συνάδελφοι αδυνατούν να επιβεβαιώσουν τις μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές τους ή τον «νέο τρόπο» υπολογισμού του ΦΜΥ.

Προκύπτουν δε και ορισμένα ερωτήματα, πολύ περισσότερο που η παρακράτηση ΦΜΥ ήδη γινόταν και ό,τι έπρεπε να καταβληθεί στην εφορία, οι μισθωτοί το κατέβαλαν.

·         Εφόσον ελήφθη η απόφαση αλλαγής και παρακρατήθηκαν τόσο μεγάλα ποσά γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι εκ των προτέρων, αλλά εκ των υστέρων και αφού υπήρξε τόσο μεγάλη αναστάτωση; Δεν γνώριζαν για την επίπτωση του αυξημένου ΦΜΥ στην μισθοδοσία;

·         Δεν γνώριζαν πως υπάρχουν υποχρεώσεις των μισθωτών (όπως δάνεια, διατροφές κλπ) που παρακρατούνται αυτόματα από τη μισθοδοσία τους; Τόση αδιαφορία για το προσωπικό;  

·         Γιατί τα εξοφλητικά δεν αναρτήθηκαν ακόμα στο σύστημα;

·         Γιατί υπάρχουν συνάδελφοι (εντός ΚΚΠ) που δεν διαπίστωσαν καμία μείωση; Αλλά, αντιθέτως αυξήσεις;

Σημειώνουμε, για όσους δεν το γνωρίζουν, πως ο τελευταίος φορολογικός νόμος, από 1/1/24, προβλέπει μικρότερη παρακράτηση φόρου για μισθωτούς με παιδιά.

Απαιτούμε το άμεσο ανέβασμα των εξοφλητικών μισθοδοσίας

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ